Harti Muntii Cindrel – Lotru

Ghid turistic Muntii Cibin – Lotru

Extras din ghidult turistic:

CIRCUIT LA PĂLTINIŞ

Un traseu uşor atrage mulţi drumeţi dornici de o excursie de 3½—4 ore în jurul staţiunii turistice de altitudine Păltiniş din munţii Cindrelului. Punctul de plecare îl constituie staţia de autobuz de la schitul Păltiniş (1 320 m alt.). Traversăm şoseaua modernizată pe stînga şi găsim un drum de căruţă care ocoleşte pe lîngă gardul schitului. După scurtă vreme ieşim în poiana Poplaca şi înainte de o veche crescătorie de păsări găsim o potecă bine conturată ce coboară în dreapta, prin tufărişuri, spre firul văii Pietroasa. În partea inferioară a pantei trecem printr-o ravenă lunecoasă. După ce atingem firul văii Pietroasa (1 110 m) coborîm cîteva zeci de metri pe drumul de tractor ce o însoţeşte, ieşim în valea Şanta şi reluăm urcuşul pe drumul forestier spre Şanta, dar numai cca 200 m. pînă în dreptul cabanei I.F. Şanta (1 170 m). Aici părăsim din nou drumul şi intrăm pe poteca tăiată pe versantul estic al văii. După un mal mai abrupt ieşim în tăietura cu rugi de smeură şi rugi de mure. Deşi numeroase făgaşe se întreţesc în tufărişuri, alegem mereu poteca în urcuş şi atingem palierul superior al drumului auto în imediata apropiere a ministaţiunii turistice pioniereşti Şanta (1 300 m).

Prin tăietura din care am sosit se desfăşoară o privelişte largă asupra munţilor Paltiniş şi Poplaca. Şoseaua auto ocoleşte tabăra pionierilor Şanta pe deasupra şi pătrunde în pădure. Urcăm în continuare pe şosea orientîndu-ne şi după marcajul triunghi albastru, care vine din tabără. După cca 1 km de la poarta taberei pionierilor Şanta şoseaua trece printr-o şa, pe sectorul estic al muntelui Şanta, iar poteca marcată, pe care o urcăm de acum, intră în pădure spre sud, pe clina muntelui Cucu. Fără să treacă peste vîrful Cucu (1 460 m) poteca se menţine în apropierea lui, pe cumpăna apelor, atingînd şaua Cucu (1 420 m).

O frumoasă poiană, cu tufe de smeură, ne îmbie la popas. Cei care doresc, pot reintra după cîteva minute de mers pe şoseaua aflată la circa 300 m nord-vest de şa. Apoi după un parcurs de cca 4 km vor atinge curmătura Păltinişului la intrarea în staţiunea Păltiniş. Noi urcăm însă poteca marcată cu triunghi albastru. Panta devine mai aspră şi sfîrşeşte în vîrful Onceşti (1 712 m). O frumoasă privelişte ni se oferă spre Grădina Onceşti şi muntele Bătrîna, unde se aşterne îmbietor poiana Găujoara. Tot de aici se vad culmi vălurite în munţii Lotrului, unduind în zarea pîcleşă spre Conţu şi Ştefleşti.

Din vîrful Onceşti coborîm pe drumul auto local cca 1 km pînă la prima buclă a serpentinei. Aici părăsim drumul auto local şi apucăm la dreapta pe poteca marcată tot cu triunghi albastru; urmăm muchia spre staţia de sus a telescaunului (1 675 m). În continuare poteca se strecoară pe marginea pîrtiei de schi Onceşti (Păltiniş), pînă la staţia de jos a telescaunului, în apropiere de care se află cabana Casa turiştilor (1 425 m), unde ia sfîrşit traseul nostru.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s