Remarcare traseu cabana Suru-Vf Suru

În perioada 7-10 iulie 2012, am participat alaturi de  Asociaţia Montană Carpaţi  , în colaborare cu Serviciul Salvamont Sibiu şi cabana Suru, la o tabără de refacere a traseelor turistice în zona Suru din Munţii Făgăraş. Numărul total al participanţilor a fost de 15.

Actiunea si raportul final : http://www.carpati.org/stire/tab%C4%83r%C4%83_de_refacere_a_traseelor_din_zona_suru_-_7-10_iulie_2012/3337/

http://www.carpati.org/stire/tab%C4%83r%C4%83_de_refacere_a_traseelor_din_zona_suru_-_asocia%C5%A3ia_montan%C4%83_carpa%C5%A3i/3350/

Majoritatea materialelor au fost furnizate de Serviciul Salvamont Sibiu, pe toata perioada „taberei” a fost un reprezentant al Salvamontului ( Nea` Puiu), Cabana Suru ne-a asigurat cazarea si masa (si focul de tabara 🙂 ).

traseele vizate pentru refacere au fost :

1. Traseul TA Avrig – şaua Apa Cumpănită    
– săgeţi indicatoare noi în intersecţia de la Podu Jibrii şi pe drumul forestier Podu Jibrii – Izvorul Florii (la intersecţia de la confluenţa pârâului Jibrii cu Valea Moaşei Avrigului)
– marcaj TA de-a lungul drumului forestier între Podu Jibrii şi Izvorul Florii, precum şi între monumentul din Fruntea Moaşei până în şaua Apa Cumpănită
– înlocuit săgeţi indicatoare pe stâlpul de la Izvorul Florii
– construit pod peste Valea Moaşei Avrigului, la Izvorul Florii
– refăcut poteca între Izvorul Florii şi Muchia Moaşei (curăţat de crengi, reconturat poteca, întărite marginile potecii, aplicat marcaj TA)
– replantat stâlp în Muchia Moaşei, înlocuit săgeţile indicatoare
– instalat săgeţi indicatoare noi la monumentul din Fruntea Moaşei

2. Traseul TR : Staţia CFR Sebeş Olt – şaua Suru

– aplicat marcaj TR între ieşirea din Sebeşul de Sus şi monumentul din Fruntea Moaşei
– înlocuit săgeata indicatoare de la cabana Suru
– curăţat bazin de colectare al izvorului de sub cabana Suru şi confecţionat jgheab nou, din lemn

3. Traseul PR: Sebeşul de Sus – cabana Suru

– marcaj PR între cabana Suru şi stâna de sub cabană
– instalat stâlp nou şi săgeţi indicatoare în poiana stânei de sub cabana Suru

4. Traseul BR : Şaua Suru – Lacul Avrig

– refăcut marcajul BR

5. Cabana Suru

– ecologizare a poienii în care se află cabana

iata si o harta preluata de pe  http://www.meetsun.ro/fotografie-si-imagini/faragas-refacere-trasee-in-zona-suru-via-cabana-suru/

Acum sa descriem si traseul de unde am plecat unde am ajuns.

– plecarea s-a facut din gara Avrig, apoi s-a continuat spre Valea Avrigului (triunghi albastru -TA). Trecem de Cabana Ghiocelul, apoi facem dreapta si parasim drumul spre Poiana Neamtului spre Izvoru Florii – drum pietruit nerecomandat masinilor foarte joase cu „soferi de asfalt”.

– ajunsi in Izvorul Florii avem sus pe un deal micut in stanga un indicator si  in dreapta noastra un drum care trece paraul si acum mai nou dupa amenajarea si refacerea traseului avem o minunatie de pod si marcajul destul de evident TA

Aici putem lasa masinile si sa urmam poteca peste rau, apoi imediat (~15 m dupa pod) facem stanga spre padure si incepem urcusul spre Cabana Suru. Dupa urcarea pe serpentine si pe proaspata poteca amenajata si „pictata” ajungem la intersectia potecilor spre Cabana Suru si Sebesul de Sus pe Culmea Moasei, traseul devine triunghi rosu(TR)

*aici este ultima sursa de apa pana aproape de Cabana Suru.

La intersectia celor doua trasee (TA si TR) s-au inlocuit placutele indicatoare si s-a cimentat un nou stalp.

De aici traseul este bine conturat si vizibil si duce pana la Cabana Suru.

*urmatoarea sursa de apa o avem cu 15 minute inainte de Cabana Suru(aici s-a curăţat bazinul de colectare al izvorului de sub cabana Suru şi confecţionat jgheab nou, din lemn) :
 
 

Dupa ce am ajuns la izvor mai avem ~10-15 min pana la Cabana Suru unde ne asteapta Cabanierul Nea Fane- (0746.652.135). Cabana este prevazuta cu 20 de locuri de cazare, sala de mese, bucatarie si un cabanier de nota 100 (ca bonus). Langa cabana sunt 2 WC-uri, mese pt caming, loc pt foc de tabara, locuri de cort si izvor.

Desfasurarea evenimentelor

Odata ajunsi la punctul de intalnire(gara Avrig) dupa ce l-am preluat pe Doru din autogara Transmixt, au ajuns cu trenul restul trupei cu trenul la 20:40, apoi ne-am imbarcat in cele 3 masini (Adi -„patronul” cabanei Suru, Adi David- seful Serviciului Salvamont Sibiu si masina personala) si am plecat grabiti spre Valea Avrigului, am facut dreapta la intersectia cu Podul Jibrii. Am debarcat la Izovrul Florii apoi la frontale am pornit pe traseul ce avea sa fie marcat a doua zi (TA). Poteca nefiind conturata si bine marcata a trebuit sa o luam pe „bajbaite” si la indicatii relative a domnului Adi, propietarul cabanei ajungem la intersectia TA  cu TR  unde facem o pauza mai indelungata si frontalele trec pe „lumina de avarie” 🙂 -Florin stie !
Trecem din nou pe lumina normala si urmatoarea oprire o facem la izvorul dineaintea cabanei unde ne refacem fortele si intr-un final ne vedem ajunsi la cabana unde Nea` Fane ne astepta cu mancarea calda si focul de tabara pornit.
Ne lasam bagajele in sala de mese, ne schimbam de hainele ude de transpiratie si ne apucam sa „pocnim” dopurile de la diferite licori si ne punem pe mancat si socializat :).
 
Ziua II
Trezit, mancat trasat sarcini, echipat si plecat pe traseu fiecare cu cate o lopata, harlet, tarnacop, sapa, fierastraie si desigur vopsea si pensule.
-coboram si  ajungem la intersectia TA cu TR unde „devastam” stalpii si taiem vechile indicatoare iar in locul lor montate unele noi pe un stalp proaspat vopsit si recimentat.
 
 
 
 
 
 
Dupa o lupta titanica Om vs Fier trecem la amenajarea, consolidarea si remarcarea potecii spre Izvorul Florii (TA)
 
 
 
In paralel o alta echipa merge spre Vf Suru cu remarcarea pe Banda rosie (BR )
O alta echipa merge de la Cabana Suru spre Sebesu de Sus sa refaca marcajul pe traseul Punct Rosu (PR )
 
Ziua III
 
Fiind Duminica si ceilalti sunt mai dusi la biserica decat Papa, s-a luat decizia sa avem zi libera si fiecare sa aiba liber la program si am ales sa mergem o parte din noi spre Lacul Avrig in plimbare.
De la cabana Suru spre Saua Suru avem marcaj TR() apoi intram pe BR () pana la Lacul Avrig.
 

Descrierea traseului:

De la Cabana Suru pornim pe TR pe deasupra cabanei, apoi intram in dreapta prin padure si imediat intram intr-o poienita. De aici traseul coteste stanga prin padure si urca sustinut pe o poteca mai accidentata.Se iese in golul alpin apoi   inaintam pana la monumentul salvamontistului Robert Ungureanu Baltres, decedat in 1980 surprins de o avalansa in urma unei actiuni de salvare. Continuam pana la indicatorul „Saua Suru ” cu „Saua Apa Cumpanita ” spre Turnu Rosu.

Continuam printr-un jnepenis mic apoi intram intr-o caldare (Caldarea Gavanului) pe care poteca o taie pe diagonala pana sus in Saua Suru. Aici mai gasim cateva surse de apa.

 

Aici intalnim marcajul Refugiul Suru, Turnul Rosu si Vf Suru. Schimbam marcajul si trecem pe BR pe poteca clara si vizibila pe sub varful Suru, intalnim un izvor si continuam urcusul spre Vf Budislavu apoi coboram usor spre Portita Avrigului de unde putem observa Lacul Avrig de unde ne putem retrage spre Cabana Barcaciu.

 
Dupa cateva poze ne intoarcem pe o mica grindina spre Cabana Suru
 
 
 

Ziua IV – luni

– Remarcare traseu Cabana Suru – Monumentul Salvamontistului Robert Ungureanu Baltres. 

– Remarcare traseu Cabana Suru – Stana de sub cabana – PR 

Dimineata ne trezim dupa o noapte petrecuta la foc, facem echipele mancam si plecam fiecare pe „poteca lui”. Marcarea traseului de la Cabana Suru pana la Monument imi revine in sarcina mea si a Georgianei. Traeul il facusem cu o zi inainte si il stiam. Am avut parte de vreme frumoasa, si am reusit sa marcam traseul destul de repede si am avut timp si de portiunea de traseu Cabana Suru- stana de sub cabana ~15 min

 
 
Ultima zi o echipa a plecat spre gara Sebesu de Sus la tren si au remarcat in drumul lor TR 
 Iar alta echipa (Florin, Doru,eu,Stefan, Bogdan, Nea Puiu si ulterior Adi si Paul) am coborat la Izvorul Florii unde am continuat munca la pod. 
S-au pus cate 2 pomi grosi pe latime si 4 pe lungime (~15 m lungime podul si 1,5 latime), balustrada, ancorat cu cabluri de otel si alte mici „artificii”

    

      

Si alte poze din tabara de remarcare

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Reclame

12 gânduri despre &8222;Remarcare traseu cabana Suru-Vf Suru&8221;

 1. In primul rand ma bucur ca ti-am gasit blogul si apoi ca ai scris jurnal de la partea voastra de actiune, mult mai ampla si mai serioasa ca volum de munca.

  In al doilea rand eram tare curioasa de cum v-a fost vremea duminica pe creasta caci norii aratau destul de fioros la un moment dat si inevitabil ne intrebam de soarta voastra pe acolo pe sus. Inteleg c-a fost grindina, dar ca ati apucat sa vedeti lacul „pe uscat”. 😀

  1. da am plecat pe soare de la Lac dar pe langa Budislavu a inceput usor sa picure apoi grindina micuta… a fost bine. Cand am trecut de Saua Suru iar a iesit soarele si am stat sa mancam si sa ne uscam :). Jurnalul cred ca astazi sau maine va fi complet terminat 🙂

  1. din pacate din pozele ce le`am vazut postate de altii la cateva saptamani erau distrusi stalpii cu sageti… macar marcajele de pe pomi, podul si captarea izvorului din poteca sa fi ramas

   1. Indicatoarele de pe stalpul de la intersectia Triunghiului Albastru cu Triunghiul Rosu s-au rupt din toamna. Cu siguranta au fost rupte de careva, deoarece indicatoarele de pe stalpul de sus de pe Gorganu au rezistat iernii.

   2. Servus, am fost si eu sus la cabana cand ai urcat inainte de Paste… marcajele au fost rupte cam la 3 zile din cate am inteles de la Fane (cabanierul) …

 2. Buna ziua – ati putea sa imi spuneti daca traseul dintre cabana Suru si cabana Barcaciu este OK pentru copii de 4 sio 6 ani, sau este prea periculos? Daca se merge pe coama, a abrupt de-o parte si de alta?
  Multumesc

  1. Pana la Lacul Avrig marcajul este ok si nu sunt zone periculoase in conditii de vreme buna. Coborarea spre Barcaciu nu stiu sa va zic in ce stare sunt marcajele, puteti sa va informati la dispeceratul Salvamont -apelati 0salvamont sau puteti intreba si la cabana Barcaciu. Este la latitudinea dvs daca copii sunt sau nu pregatiti pt o tura de genul acesta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s